23dingen werkplaats

donderdag 27 maart 2008

Op stap in Wiki land

Ben op deze gestumbled, wil jullie deze niet onthouden! vooral de eerste is toepasselijk!!

Wiki

Het afgelopen uur, in tussen dagen, verschillende wiki's bekeken.
In de voorbeelden van 23 dingen niet zoveel interessants gezien.

Wat dan wel opvalt is een aantal wiki's niet meer online zijn.

'
Het lijkt er toch op dat ook in Wiki land er veel wordt gemaakt, maar ook dat er veel niet meer werkt.
Onderhouden van wiki's vergt tijd, maar ook uithoudingsvermogen denk ik. Deze kwam ik nog tegen, weer zo'n restje digiafval? 404 melding
Op mijn tocht van de 23 dingen bespeur ik dat je heel snel "iets" kunt maken. registreer je en je beschikt weer over een applicatie, toegang tot een platform, e
tc. natuurlijk heb je weer een extra accountnaam en wachtwoord te beheren en moet je regelmatig de toepassing, applicatie "bezoeken". Zo maakte ik in Flickr een groep aan, waar van ik mij nu afvraag wat ik er mee moet.
Het lijkt mij wel interessant om te weten hoeveel van die eenmalig gebruikte "dingen" er zijn.
Ik heb mij denk ik, in de afgelopen jaren wel bij zo'n 20 online diensten aangemeld. Vervolgens geconstateerd dat ik van deze diensten toch geen gebruik maak. Afmelden is vaak niet mogelijk of moeilijk te vinden.
Meestal verdwijnen dergelijke diensten dan ook weer na verloop van tijd.
Leuke wiki's zie je toch niet zo veel, dit vind ik wel een leuke.








2 opmerkingen:

Marina Noordegraaf .... zei

Ha Han,

Fraaie dead ends heb je gevonden. En een leuke wiki ook!

De eerste wiki die je toont is trouwens geen wiki maar een startpagina óver wiki's (of bedoelde je dat ook?)

Een wiki moet inderdaad een doel hebben en dat kan ook best een tijdelijk doel zijn. Het filmpje van de commoncraft boys over wiki's laat zien hoe een wiki gebruikt wordt om een campingtrip voor te bereiden.

Je hebt gelijk dat er vaak de moeite niet wordt genomen om het internet schoon te houden (d.w.z. om je wiki, blog etc. te verwijderen als je er geen gebruik meer van maakt)

Wat vindt u van de wiki van de bibliotheek Deventer? Van wikipedia? Van de zojuist gelanceerde wiki met nutteloze vaardigheden?

Rob Coers zei

Absoluut waar wat je zegt, Han. Er is veel dat ooit is aangezwengeld, maar dat vervolgens een zachte dood sterft. En het is ook een feit, dat die ‘dode’ initiatieven nooit wordt opgeruimd, mede om de redenen die jij noemt.
Een wiki als externe toepassing, vergt nogal wat aan inspanning om die in de lucht te houden. Niet alleen moet je in het begin zelf de content leveren, ook zal je mensen moeten weten te mobiliseren om de start te maken. Ook denk ik dat je niet moet proberen een wiki tot in lengte van dagen vol te houden, maar ook af kunt sluiten (en dan ook weer verwijderen als de inhoud niet meer relevant blijkt)