23dingen werkplaats

maandag 14 april 2008

het webtweespoor bijster!?

Enkele weken geleden had ik nog wel een beeld over wat webtwee is.
Ik kon de verschillende onderdelen wel herkennen. Facebook, Picasa, Flickr gaat over plaatjes.
MSN, Googletalk, Yahoo Messenger gebruik je voor IM. Dit soort rijtjes kon ik voor haast alle webtwee toepassingen maken.
Tijdens het verkennen van de 23 dingen tot zover, kwam ik al veel nieuwe onbekende toepassingen tegen. Vaak is het meer van hetzelfde. Maar toch, soms is een applicatie perfect, maar is helaas niet bekend of is opeens van de webtwee bodem verdwenen. Of een van de grote allesetende mega bedrijven koopt zo'n mooie klantgerichte applicatie op.

23 april
Even de boel laten liggen, ik ben al druk genoeg met de mensen die ik een steuntje in de rug mag geven bij het ontdekken van de 23 dingen.
Webtwee is en blijft verrassen. Mijn beelden over veel overbodige rommel worden regelmatig bevestigt, maar ook kom ik af en toe leuke en inspirerende toepassingen, informatie tegen.
Een nieuwe taak van de bibliotheken zou kunnen bestaan uit het ordenen van al die verschillende toepassingen, of je dan ook een waarde oordeel over deze toepassingen moet uitspreken? Misschien zijn er lezers die hier een mening over hebben?

Met Edjek heb ik al eens gekeken naar de mogelijkheden van online tekstverwerkers. Na nummer 20 ben ik maar gestopt met verder zoeken. Google desktop, Zoho, Huddle, zijn redelijk bekende, maar wie kent er ....Zimbra??
Bestaan ze volgende maand nog wel??


Dit soort keuze schermen laten een normaal mens toch schrikken!
Webtwee is zich nu volop aan het ontwikkelen en "survival of the fittest" zal ons laten zien, wat wij met z'n allen handig vinden.
In een publicatie van de NBD las ik in een interview, dat webtwee ook al weer aan het "normaliseren" is.
Webdrie is nu in ontwikkeling, ik noem het maar webdrie. Een uitgangspunt van webdrie is dat het internet naar je toekomt en zich integreert in je leven. Iphone is een eerste stap op deze weg. 24 uur online waar je ook bent, 24 uur in contact zijn met mensen, groepen van mensen (familie, buurt, werk, etc) beeld, geluid en tekst.Let op tekst is niet meer de hoofdbron. Instant messaging, rss zoals we die nu nog kennen zullen verdwijnen. Ik zal het artikel bij een volgende blog toevoegen met bronvermelding.






maandag 7 april 2008

Pod- en vidcast met juice (voorheen ipodder)

Het maken van een zoek machine vind ik weer zoiets van ja en waarom, waar doe je het voor.
Dus maar even gekeken of ik het voor elkaar kon krijgen en dan wat mij betreft maar vergeten.
Zoeken is voor veel mensen toch moeilijk een tijdje geleden weer eens een handig schema voor het verbeteren van je zoekresultaten in Google. hier de link.

Heb even gespiekt in het dingen overzicht.
Vraag mij af of Hyves aan bod komt. Hyves is een echt Nederlandse kneuterige, gezellige applicatie. Nergens in de wereld wordt er meer "gehyvet" dan in Nederland.
API's kom ik in mijn werk steeds vaker tegen, heb er eentje gebruikt om een flickr plaatje op een google map te plaatsen. dit heet dan weer een mashup.
Ja ja de taal veranderd ook. Ik merk dat de geheimtaal die mijn dochter, zoon en hun vrienden met elkaar spreken gaandeweg tijdens de 23dingen minder geheimzinnig is geworden.


Ik gebruikte al een paar jaar Ipodder tot ze een proces van wie denk je?
hebben verloren en van naam moesten veranderen. Juice is het geworden.
Het Steenen Tijdperk is al enkele jaren leverancier van podcasts. jac van Ijll is hier de muziek whizzkid, zeg maar een broertje van Leo Blokhuis.
Jeffrey Willems is de presentator, maar hij is ook de internet coördinator van Radio 2 en de man die pod- en vidcast, rss feeds, etc. tijdens het luisteren op de zondagmiddag naar ouwe lullen muziek onder mijn dankbare aandacht heeft gebrach.
Een leuke voor de liefhebbers: Radio Bergijck
De VPRO is altijd al erg actief op pod en vidcast geweest.
Podcasting.startpagina.nl is ook een goede bron voor podcasting sites.
Juice is een *.* cast-receiver en een prettige applicatie. Abonneren op, plannen en werken met Juice vind ik gemakkelijk.

Voordeel van dit soort software is dat je los komt van allerlei onnodige rommel. Netvibes is iets waar ik direct na het einde van het 23 dingen traject afscheid van zal nemen.
Neem Feedreader en abonneer je op de RSS feeds die je wilt gebruiken zonder al de overbodige toeters en bellen van netvibes.

Morgen is de kickoff van de eerste groep 23dingen. 15 collega's zullen in het 23diepedingen worden gegooid en zullen net zoals ik wel even in de war zijn over waar te beginnen.
En hoe gaat het dan verder, de twijfel of je op de goede weg bent slaat toe, maar na een keer goed lezen en doorzetten lukken alle dingen best wel.
Marina zal de kickoff verzorgen voor 40 kritische, vooral webeen collega's, waarvan een deel enthousiast is en deel "iets" minder. Spannend, zeker als trainer die zelf ook nog bezig is met het afleggen van het dingentraject.

You Tube is voor mij geen vertrekpunt, maar meer een punt waar ik vanuit een zoektocht terecht kom. In het lijstje mis ik Dumpert.nl of heb ik niet goed gekeken?

Voor de nieuwjaarstoespraak heb ik een 2-tal filmpjes van You Tube gehaald. Eentje via de filmpjes downloader in Firefox en eentje via een online dienst. Daarna met Windows Moviemaker er een filmpje van gemaakt.
Simpel te doen en het resultaat mag er zijn.



woensdag 2 april 2008

de virtuele werkplek

Reactie van Marina ontvangen over mijn Wiki stukje.

Ik (Han) kom er nog even op terug. Inderdaad is de wiki.startpagina.nl een website. Maar mijn punt is dat je hier toch de `vluchtigheid` van internet-webtwee kunt zien.
Of is het zo dat de early adopters al weer verder zijn getrokken en dat het wachten is op de early majority?
De wiki en widget van Deventer natuurlijk al gezien, tip van mijn collega (helaas kan ik zijn naam niet noemen vanwege rechten, exclusiviteit en censuur), had alleen een probleem met de widget. Lukt me niet goed om dit via Firefox te doen.Toch nog maar eens in K-meleon of Safari of Opera proberen.

Het volgende ding interesseert me wel. Natuurlijk eerst een Zoho account aangemaakt. Google krijgt onderhand ook wel erg veel info en macht over gebruikers.
Ze monitoren om de klant beter tot dienst te kunnen zijn, ja ja en gij gelooft dat?

Met TonSab de "Sabbelaar" enige tijd geleden gesproken over de mogelijkheden van extra net.
Hij heeft een Microsoft shared point omgeving ingericht , ziet er mooi uit en heeft zeker qua beveiliging een pre.
Als beveiliging niet zo nodig is dan kun je denk ik goedkoper en praktischer aan de slag met Zoho of Google of ..... een van de vele andere virtuele office plaatsen.


Van de nieuwsbrief van de NGN begrijp ik dat er wekelijks wel een nieuwe virtuele desktop op de markt komt .
Ernst Fuld directeur NGN, zit momenteel in China, als je zijn blog leest over het tempo waarmee in China internet groeit dan zijn wij in Europa maar "kleingebruikers".
Lees dit stukje maar eens uit zijn laatste bericht: "Ook een bron van internet-gebabbel in China is bijvoorbeeld Younet, een site waar er lustig op los kan worden gediscussieerd over allerlei produkten. Een cijfervoorbeeld om ons als Tweakers & meuktracker liefhebbers bescheidenheid bij te brengen: op Younet worden oa. 1900 verschillende types mobiele telefoons bediscussieerd en draait men de hand niet om voor 50.000 berichten in één maand, alleen al over de Nokia N70!"

Zonet even een xls bestandje gemaakt werkt iets trager als op je lokale pc. verder kon ik niet zo gauw "celeigenschappen" ontdekken.